Aardbeien plukken Aardbeien plukken

Kweek je eigen verse groentjes!

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Mmm, niets zo lekker als verse groentjes! Radijsjes, wortels, paprika’s… Maar wist je dat die eens zo lekker zijn als je ze zelf kweekt? En dat is helemaal niet zo moeilijk! Lees hier hoe je je eigen moestuintje kan maken.

Allereerst: het moestuintje!

Heb je besloten om je eigen groenten te kweken? Super! Dan moet je er wel eerst voor zorgen dat je een goede start kan maken. En dat begint met het moestuintje zelf! Je kan kiezen tussen je eigen tuin of een plantenbak. Heb je hier te weinig plaats voor? Dan kan je altijd een gewone pot nemen.

Kies je voor een plantenbak of pot, let er dan wel op dat deze minstens 20 cm diep zijn. Zo hebben de wortels van je groentjes plaats genoeg om te groeien.

TIP: Onderaan een plantenbak leg je best nog een anti-worteldoek. Zo groeien de wortels niet uit je plantenbak.

Natuurlijk hebben je groenten een goede grond nodig om te starten. Zo verkiezen ze tuinaarde in plaats van zand. Hier zitten meer voedingsstoffen in waardoor je groenten sneller zullen uitschieten.

Groenten zaaien


Aan de slag

Vooraleer je de zaadjes gaat zaaien, moet je ervoor zorgen dat de bovenste laag grond goed los geharkt is en gelijk ligt. Hoe diep je de zaadjes plant is naargelang hun grootte. Is het zaadje in de lengte 1 cm? Dan kan je hem planten op 1 cm diep. Plant de zaadjes zeker niet te diep! Dan heb je meer kans op rotten en zullen ze jammer genoeg niet uitkomen.

Wil je je groenten nog een extra duwtje geven om te groeien? Gebruik dan organische besmetting, dat werkt voor een moestuin het beste.

Groenten kweken

Welke groentjes kan ik nu zaaien?

Elke groente heeft uiteraard zijn favoriete periode om kennis te maken met de grond. Maar eigenlijk kan je het hele jaar door bezig zijn in je moestuintje. Heb je een serre? Dan kan je zelfs al heel vroeg in het jaar beginnen met zaaien.

In juli en augustus kan je nog verschillende groenten zaaien voor dit seizoen. Denk hierbij aan:

  • radijsjes

  • rapen

  • spinazie

  • tuinkers

  • wortelen

Verder kan je ook al enkele groenten voor het volgende jaar zaaien zoals snijbieten, lente-uitjes en kolen.

Kom met groenten


Smullen maar

Zijn je groentjes klaar om geoogst te worden? Yeey! Dat heb je goed gedaan, zeg!

Dan is het nu tijd om eens te proeven en te smullen van jouw eigen gekweekte groentjes. Wedden dat die eens zo lekker smaken?

Verse groenten bij BoerenBed