20160611 MCH 517 20160611 MCH 517

Lekker smullen op z’n zondags

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

De ultieme childhood memory: wentelteefjes. Of misschien ken je het wel onder de naam 'Verloren brood'. Super makkelijk om te maken en ook nog eens ideaal om van je oude brood af te komen. Dit heerlijke gerecht steelt niet alleen de harten van de kinderen, maar óók die van de volwassen. Daarom hebben wij een heerlijk recept voor je om de ochtend goed te beginnen! Eentje die je met het hele gezin kan maken, met ieder zijn eigen taak. En niet te vergeten, met het geheime ingrediënt: tijd. Om met aandacht te bereiden én in alle rust van te genieten. Pure verwennerij!

Staat jouw boerderijvakantie bij BoerenBed al gepland? Dan kan je je verloren brood op de slowcooking-manier maken op onze buitencooker. Heb je nog genoeg brood over hebt en ben je niet van plan om dit te delen met de boerderijdieren? Aan de slag dan maar!

Ingrediënten:

  • 4 verse eieren
  • 1 heel, niet gesneden, oud wit brood*
  • 400 ml melk
  • 2 tl kaneel
  • Snufje zout
  • Toppings, zoals aardbeien, vanille-ijs, mascarpone of bananen en pindakaas.

* Heb je geen oud brood, dan kan je natuurlijk ook gewoon brood gebruiken. Of koop een fries suikerbrood.

Brood


Het gloeit en het smeult

Maak buiten een mooi vuurtje in de buitencooker en zet het rooster er bovenop. Wacht tot het vuur een beetje is gedoofd en het hout gloeit en smeult. Zonde als je het oude brood alsnog moet weggooien omdat het zwart is 😉. Pak het brood erbij en snij deze in sneetjes. Maar snij deze niet helemaal door aan de onderkant! Wikkel de onderkant en de zijkanten in met aluminiumfolie, zodat het een soort kommetje vormt om het brood heen. Zorg dat alles goed dicht zit aan alle kanten.

Het leuke is: geen gedoe met in rondes werken of zorgen dat alles lekker warm en knapperig blijft. Je kan in één keer met zijn allen aan tafel. Gezellig!


Rondje over de boerderij

Tijd voor de volgende stap! Laat de kinderen een sprintje trekken naar het kippenhok om 4 eieren te verzamelen. Gevonden? Dan gaan we door naar de honesty shop, misschien heeft de boer hier wel wat verse melk staan die jullie kunnen gebruiken. Als alle ingrediënten zijn verzameld, kan je de melk mixen met de eieren. Voeg een snufje zout en wat kaneel toe. Giet vervolgens het gehele mengsel over het brood.

Tijd om het brood op de buitencooker te plaatsen. Het heeft tijd nodig om gaar te worden, dus hoog tijd om jezelf te belonen met een verse tas koffie! Het vuur zal het werk voor je doen. (Gemakkelijk hé?)


Taking it slow

Na ongeveer 40 minuten is je verloren brood klaar om opgegeten te worden. Haal het brood van het vuur en zet je al maar aan de eettafel. Pimp je wentelteefje met wat pindakaas en een banaan of aardbeien met poedersuiker. Uiteraard kan je dit lekkere recept ook maken als lunch of als dessert (met een bolletje ijs!). Eet smakelijk! Wel proberen eerlijk te delen hé 😉.

Dus de eerstvolgende keer dat je wakker wordt tijdens je vakantie bij de boer en je voelt je maag knorren - dan weet jij meteen wat je kan bakken!

Ik kom verloren brood eten