Schapen a d Kantsterweg06 Schapen a d Kantsterweg06

Pas op: Stelende schapen

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Het klinkt misschien gekker dan dat het daadwerkelijk is. Nee hoor, het heeft namelijk niets te maken met een schaap die heeft ingebroken en vervolgens betrapt is. Eigenlijk is het heel simpel - het heeft te maken met lammetjes!

Schattige roze neusjes, grote oren en een vacht dat eruitziet als een zacht wolkje. Kleine bolletjes met een extreem hoog knuffelgehalte. We hebben het natuurlijk over de lammetjes. Vanaf eind januari begint de kudde van boer Gerben van de Zeekraal weer te groeien. Hij vertelt ons graag meer over deze drukke, maar ook magische periode.

Het stro wordt opgeschut en de warmtelampen beginnen te branden. Vanaf eind januari is het dan zo ver, de eerste lammetjes kunnen geboren worden. Vergeet zeker je voorraad koffie niet! Want het worden dagen met weinig slaap en doorwaakte nachten - maar dat is het allemaal waard. Gerben vertelt dat hij camera's heeft hangen in de stal, zo kan hij ze altijd in de gaten houden. Heeft een ooi veel moeite met de bevalling? Dan schieten ze direct in actie om te helpen. Inmiddels is de piek van de babyboom van het jaar achter de rug. Maar de bevallingen gaan nog wel even door. Soms krijgt de Zeekraal wel 400 lammetjes in 1 jaar!

geboorte lammetje zeekraal

Lammetjes stelen bij de buurvrouw

Hoe weet je dat een schaap gaat bevallen? "Dit is niet te missen" begint Gerben te vertellen. "Ze wordt onrustig - ze gaat rondjes lopen en krabt met haar poten over de grond". Sommige schapen gaan zelfs nog een stapje verder. Zij draaien hun pootje niet om voor een kidnapping bij de buurvrouw. Zo schaamteloos als ze zijn, stelen ze andermans lammetjes zélfs bij klaarlichte dag.

“We dachten dat een schaap bevallen was en we hebben haar apart gezet met ‘haar’ lammetjes”, verteld Gerben. “Tot we op een gegeven moment terugkwamen en er nóg 3 extra lammetjes bij zaten”. Drukke bedoeling dus voor de kersverse mama. Gelukkig herkennen lammetjes hun moeder al snel door het gemekker en de geur. Dus ze waren snel weer herenigd."

Lammetjes Zeekraal

Gevulde buiken en 'zwarte' schapen

Vaak bevallen de schapen van een één- of tweeling. Wanneer het schaap van een drie- of zelfs een vijfling bevalt moeten de lammetjes worden gevoed met de fles of krijgen ze een pleegmoeder. De moeder kan namelijk niet altijd voldoende melk geven met zoveel lammetjes. Daarom is biest (= de eerste moedermelk) heilig bij de Zeekraal. Gerben heeft daarom áltijd een voorraad in de vriezer liggen. Veel tijd om bij te komen van de geboorte heeft een lammetje niet.

"Het is erg belangrijk dat ze hun buikjes vullen met biest, het liefst zo snel - en zo veel mogelijk" antwoordt Gerben. Gebeurt dat niet? Dan schopt de moeder haar lammetje. Het klinkt misschien heel zielig en het gebeurt niet omdat het lammetje het zwarte schaap is van de familie. Integendeel. "Het is net met de beste bedoelingen." zegt Gerben. "Dit oerinstinct zorgt ervoor dat het lammetje gaat staan en de biest drinkt". Zo kan het lammetje aansterken en kan boer Gerben dit nauwlettend in de gaten houden.


De lammetjes staan tot eind mei binnen. Dus wil je graag een lammetje zien, aaien en misschien zelfs wel vasthouden? Kom dan zeker op boerderijvakantie in april of mei!

Waar zijn die schattige lammetjes?