Hoeve Waterschap Lezen in de tent ECBA 20210722 0001 Hoeve Waterschap Lezen in de tent ECBA 20210722 0001

Met een verhaaltje onder de wol

yellow background
>
yellow background

Bekijk meer

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background
Web kampvuur 2008

Héél belangrijk voor je start met het voorlezen van dit verhaal

Tijdens het voorlezen van dit verhaal zal je enkele dierengeluiden moeten nadoen.
Kan jij al goed dierengeluiden nabootsen? Laten we nog snel even oefenen:

· Het gebalk van Kamiel de Ezel: “IAAAAAA”

· Het gehinnik van Nick het Paard: “HIIIIIIIIIIII”

· Het gekraai van Elvis de Haan: “KUKELEKUUUUUUUUUUUU”

· Het gepiep van de kuikentjes: “PIEP, PIEP”

· Het geluid van Carlo de spinnende kat: “RRRRRRRRRRRR”

· Het gezang van Woody de hooizolder-uil: “OEHOE”

Goed geoefend? Dan ben je helemaal klaar voor het verhaal...


Hip hip hip hoera voor boerin Juliette!

KUKELEKUUUUUUUUUUUUUUU!!!

Het is nog heel vroeg in de ochtend, wanneer Elvis de haan begint te kraaien vanop de hooiberg op de boerderij van Oscar en Juliette. Elvis de Haan is elke ochtend als eerste uit de veren op de boerderij. Met zijn mooie stem zorgt hij ervoor dat iedereen opgewekt gewekt wordt. KUKELEKUUUUUUUUUUUUU! Klinkt het opnieuw. In het huisje van boer Oscar en boerin Juliette gaat het licht aan. Dat is het signaal voor Elvis de Haan dat hij zijn werk prima gedaan heeft. Opgewekt draait hij zich om en hij glijdt vrolijk met zijn vleugels in de lucht van de hooiberg richting de stal waar alle dieren van de boerderij wonen.

Niet veel later komen boer Oscar en boerin Juliette buiten met een eerlijke ontbijt, dat ze hebben klaargemaakt voor alle dieren. Juliette zet een bord verse haver voor Nick het paard, waarop Nick opgewekt begint te hinniken: HIIIIIIIIIII, klinkt het doorheen de stal. Wanneer de van kuikentjes Elvis de Haan hun lekkere mais zien beginnen ze vrolijk te piepen. PIEP PIEP PIEP. Woody de Hooizolder-uil, die OEHOE-t van vreugde bij het zien van lekkere verse ham. Carlo de kat komt even spinnen bij Juliette voor hij aan zijn kommetje met melk begint te lekken.“Rrrrrrrrr”, klinkt het. En Kamiel de ezel die IAAAA-t er op los bij het zien van knapperige rapen.

Chicken girl eggs pyjama

Wanneer de dieren klaar zijn met eten, laten Oscar en Juliette hen buiten uit de stal, zodat de dieren van het zonnetje kunnen genieten. Het wordt ongetwijfeld weer een stralende dag.

Juliette blijft nog eventjes staan bij de stalpoort. Als de dieren voorbijwandelen vraagt ze: “Vond je het ontbijt lekker?”. Deze vraag stelt ze elke dag al zolang ze op de boerderij wonen. Stiekem hoopt ze dat de dieren ooit eens op haar vraag zouden antwoorden. Want kunnen praten met dieren. Daar droomt ze al haar hele leven van. Maar helaas. Tot nu toe gaf er nog geen enkel dier antwoord op haar vraag.

Ja, ok. Kamiel de Ezel zei wel eens “IAAAA”. En wie weet bedoelde hij er wel “JAAAA” mee?!? Juliette gelooft het maar al te graag. Maar het gepiep van de kuikentjes, het gespin van Carlo de Kat, het gehinnik van Nick het Paard en het ge-oehoe van Woody de hooizolder-uil. Daar kan Juliette helemaal niets uit opmaken. En dat maakte haar wel een beetje verdrietig. Elke dag probeert ze een gesprek te starten met de dieren. Elke dag hoopt ze opnieuw dat er een antwoord komt. Maar tot nu toe lukt het niet. En dat vindt Juliette zo jammer.


6aa5e44d d2d9 4a16 9159 94da36f60a23

Die avond zitten boer Oscar en boerin Juliette rond de kachel in hun huisje. Dat doen ze elke avond! De ene avond leest Oscar een verhaaltje voor aan Juliette of ze spelen een gezelschapsspel. Maar deze avond blijft het stilletjes. Juliette zit in haar zetel en staart voor zich uit naar de vlammetjes in de kachel. Ze ziet er helemaal niet gelukkig uit merkt Oscar op. Hij vraagt Juliette wat er is. Juliette kijkt Oscar aan en vraagt: “Lieve Oscar, weet jij hoe lang wij al op deze boerderij wonen?”

“Euhm, even denken” zegt Oscar. Hij wrijft even door zijn haren terwijl hij nadenkt en zegt: “Dat moet zo’n 3 versleten tractors en een nieuwe vogelschrik lang zijn, denk ik”. Juliette neemt Oscar zijn handen vast en zegt: “En al die tijd probeer ik dag in dag uit om met onze dieren te praten. Maar het lukt me niet. Ze antwoorden nooit. Ik denk dat het me nooit zal lukken.”

Juliette gaat verder: “En morgen is het mijn verjaardag. Het mooiste geschenk dat ik kan krijgen is dat ik eindelijk eens met de dieren kan praten, al is het maar voor één keer”. Juliette staat recht om te gaan slapen en zegt: “Maar dat zal wel bij een droom blijven”.

Boerenbed herfst 4302 min

Oscar blijft nog eventjes bij de kachel zitten. En denkt na. Uiteraard had hij al een cadeautje voor Juliette. Maar of ze blij gaat zijn met de tulpenbollen die hij voor haar gekweekt had, daar is hij nu niet meer zo zeker van. “Hoe kan ik de dieren voor één keer laten antwoorden?”, denkt hij luidop. “Verder dan, Hiiiii, IAAA, piep piep, het ge-rrrrr, van de spinnende Carlo en het ge-oehoe van Woody de hooizolder-uil geraken we nooit”.

Plots krijgt Oscar een idee! Hij veert recht uit zijn zetel en loopt naar de stal waar de dieren staan. Wanneer hij daar aankomt ziet hij dat Elvis de haan zich ook al klaarmaakt om te gaan slapen. Hij moet dan ook morgenvroeg als eerste uit de veren.

Oscar laat de dieren rustig doen en stapt de stal in. Hij heeft een kruiwagen bij, met daarin: een lang stuk touw, vijf katrollen en vijf bordjes met het ontbijt van alle dieren. Hiermee gaat hij aan de slag en hij werkt de hele nacht door…


1292

Wanneer Oscar klaar is met zijn werk is het al bijna ochtend. Dit weet hij omdat hij Elvis de Haan op de tast, met zijn vleugels voor zicht uit, een weg ziet zoeken richting de hooiberg om heel de boerderij wakker te kraaien. Oscar stapt terug naar zijn huisje op de boerderij.

Wanneer Oscar het huisje binnenstapt KUKELEKUUUUUt Elvis erop los.

Juliette is al wakker. Ze vraagt: “Oscar, weet jij wat er met het ontbijt van de dieren gebeurd is? Ik kan het nergens vinden!”. “Ik denk dat ik het wel weet staan”, zegt Oscar. Kom maar mee naar. Oscar en Juliette lopen naar buiten. Ze passeren Elvis terwijl hij voorzichtig terug van de hooiberg naar beneden stapt.

Wanneer ze bij de staldeur aankomen geeft Oscar Juliette een touw in de handen. “Wat moet ik hiermee? Vraagt Juliette?” “Wel” zegt Oscar. “Dat is jouw verjaardagscadeau”.

124

“Zeg tegen de dieren dat het vandaag jouw verjaardag is en trek nadien aan het touwtje. Je zal wel zien wat er gebeurt”. Juliette weet niet goed wat ze hiervan moet denken, maar probeert het toch maar.

“Eeuuhm, liefste dieren. Goedemorgen! Vandaag is het feest op de boerderij. Want ik ben jarig!”. Nadat ze dit gezegd heeft trekt Juliette aan het touw. Door aan het touwtje te trekken komt er van alles in beweging, waardoor het eten van de dieren één per één voor het hok van de dieren wordt geplaatst.

Eerst bij Nick het paard,

dan bij de kuikentjes,

vervolgens bij Woody de hooizolder-uil,

Carlo de Kat

en tot slot Kamiel de ezel.

D Drouet DSC0451

Zoals elke dag maken de dieren hierop hun welbekend geluidje. Maar dankzij het systeem met de touwtjes, waardoor elk dier op het juiste moment zijn eten krijgt, klinkt het vandaag als volgt: “HIIIIII piep-piep oehoe – rrrrrrrrrr – IAAAAA! Juliette kon haar oren niet geloven. “Zeiden de dieren nu net HIP HIP HIP HOERA voor mijn verjaardag. Dat is het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb”. Ja, na al die tijd hadden de dieren eindelijk gesproken. En dat had ze nooit durven te dromen.

Vanaf dat moment verzinnen Oscar en Juliette elke dag wel een nieuwe reden om te feesten. Sindsdien is het dan ook elke dag feest op een Boerenbed boerderij.

-

Wil jij ook graag jouw eigen avontuur beleven op de boerderij?
Kies jouw favoriete BoerenBed-boerderij en ontdek wat het boerderijleven jou allemaal biedt!

Tijd voor mijn verhaal!

Avond feest vierakker