Kruiden Kruiden

Kook met natuur op het kampvuur

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

De Belgische natuur is een culinaire schatkist, zeker in de lente en in de zomer. Dat zijn dan ook de perfecte seizoenen om kookinspiratie en ingrediënten uit de natuur te halen. Een hoog geitenwollensokkengehalte? Dan heb je het toch bij het verkeerde eind: wildplukken is hot!
Zelfs onze sterrenchefs staan in de rij voor eetbare bloemen en kruiden. Ontdek snel alle pure smaken die je nog nooit eerder hebt geproefd. Oh ja, ze zitten ook nog eens bomvol vitamines!

koken met kruiden


Botanische gastronomie

Belgen zijn nu eenmaal verzot op lekker eten. Gooi daarbij onze liefde voor de natuur en we zijn in de zevende hemel. Daarom nemen we je graag mee in deze appetijtelijke wereld met een beetje hulp van onze wildpluk-expert Tim. Vandaag wilt hij er graag één met jullie delen, zo kan je thuis ook genieten van een stukje botanische gastronomie.

Heb je al eens gekeken naar de ingrediënten van een potje pesto uit de supermarkt? Deze zijn verre van de échte ingrediënten van een authentieke pesto, vol met onnodige toegevoegde e-nummers en suikers. Zo is er niets puur natuur meer aan.

Daarom willen wij een heerlijk pesto-recept met jou delen. Met als hoofdingrediënt harig knopkruid, een berucht onkruid dat groeit in de weilanden. Oorspronkelijk is het afkomstig uit Mexico maar vanuit de botanische tuinen van Parijs en Londen heeft het zich over de héle wereld verspreidt. Dus kan jij het nu gebruiken als spinazie of als toevoeging bij jouw zelfgemaakte pesto.

Ingrediënten om te gaan plukken:

  • 1 flink boeket harig knopkruid

Je kan deze plant vinden op verschillende plaatsen: weilanden, langs de stoep of misschien zelfs wel bij jou in de tuin. Harig knopkruid bloeit van juni tot in de herfst. Kleine tip: je vraagt je ongetwijfeld af hoe dat eruit ziet, namelijk zo:

Harig knopkruid

Ingrediënten om te kopen:

  • 75 gram zonnebloempitten
  • 1 teen knoflook
  • ½ kopje olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • 2 flinke eetlepels edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas)
  • peper en zout

Bereidingswijze:

1. Pluk het harige knopkruid van de takjes. Spoel deze af onder de kraan met koud water en snijd deze vervolgens fijn.

2. Pel de knoflook en snijd de knoflook in fijne stukjes

3. Doe het harige knopkruid, knoflook, peper en zout en zonnebloempitten samen met een flinke scheut olijfolie in een vijzel en plet dit tot een groene pasta (of mix dit met de staafmixer)

4. Voeg al roerend de rest van de olijfolie en de edelgistvlokken (of Parmezaanse kaas) toe.

5. Bak een heerlijk brood af en je bent klaar om te genieten van je verse, wilde pesto.

Tip: Je kan de pesto ongeveer 2 weken bewaren in je frigo.

Weiland met bloemen


Next level koken

Tijd om het heft in eigen handen te nemen! Ga op zoek naar het harige knopkruid in de wilde moestuin van België en verzamel de rest van de ingrediënten in je lokale winkel. Zo ben je klaar om koken tot the next level te nemen. Bij BoerenBed kan je een echte sterrenchef zijn en die lekker pesto maken op onze kampvuren (bij jouw thuis kan je uiteraard ook je vuurkorf of bbq gebruiken😉). Wist je dat je bij BoerenBed ook kennis kan maken met slowcooking? Zo herontdek je het plezier van langzaam koken op een houtkachel.

Voor alle lekkerbekken wat wils dus!

Ik word een sterrenchef!